IUI

IUI یکی از روش های کمک باروری کم تهاجم و به صرفه برای زوج های درگیر با مشکل ناباروری است که تحت نظر پزشک متخصص و بدون بیهوشی انجام می شود. این روش در مجموع به عنوان روشی ساده و بدون درد در نظر گرفته می شود. روال کار بدین صورت است که ابتدا اسپرم مرد جمع آوری می شود و سپس پس از شستشو و آماده سازی اسپرم، طی عملیاتی با استفاده از کتتر (لوله پلاستیکی باریک) اسپرم ها به درون رحم خانم تزریق می شود. به این ترتیب احتمال تماس تخمک و اسپرم بالا رفته و شانس بارداری افزایش می یابد. احتمال موفقیت بارداری در این روش حدود20 درصد است. با توجه به اینکه وضعیت تخمک، لوله های فالوپ و اسپرم آقا در روند IUI تاثیرگذار است و این موضوع نیز رابطه مستقیم با سن زوجین دارد، بهتر است زوجین در روند درمان ناباروری توجه جدی به سن خود داشته باشند تا احتمال بارداری افزایش یابد.


زوجین در صورت داشتن مشکلات و علائم مختلف از جمله موارد زیر، بهتر است از روش IUI استفاده کنند:

  • تعداد کم اسپرم و تحرک پایین اسپرم ها
  • کم بودن مقدار و حجم مایع منی در مردان
  • وجود مقدار زیادی اسپرم نامطلوب
  • وجود آنتی اسپرم در مایع منی مردان که مانع از بارور شدن اسپرم ها می شود
  • عدم توانایی نعوظ و انزال در مردان
  • مشکلات مربوط به تخمک گذاری و ترشحات خطرناک در دهانه رحم
  • کم شدن مقدار مخاط موجود در دهانه رحم
  • غلیظ بودن موکوس سرویکس و در نتیجه عدم امکان عبور اسپرم
  • داشتن اندومتریوز خفیف یا متوسط
  • وجود اختلالات در ساختمانی آلت تناسلی مردان مانند فلج اندام تحتانی مرد یا انزال پس‌رونده
  • انقباض غیرارادی عضلات واژن
  • بافت اسکار دهانه رحم ناشی از عمل های گذشته که ممکن است مانع از ورود اسپرم به رحم شود

 

  • زنانی که بیماری شدید لوله های فالوپ دارند
  • زنان با سابقه عفونت لگن
  • زنان مبتلا به اندومتریوز متوسط ​​تا شدید

 

  1. تحریک تخمک گذاری: طی سیکل درمان و در صورت نیاز، پزشک متخصص بر اساس آزمایش های هرمونی که نشان دهنده فعالیت تخمدانی است، داروهای تحریک تخمک گذاری را به منظور رها شدن بیش از یک تخمک تجویز می نماید. در صورتی که در این مرحله تحریک تخمدان انجام شود و تعداد تخمک بیشتری به دست آید، احتمال موفقیت این روش نیز افزایش می یابد.
  2. تعیین زمان تخمک گذاری: با توجه به اینکه تزریق اسپرم به داخل رحم باید در زمان تخمک گذاری انجام شود، زمان تخمک گذاری توسط پزشک تعیین می گردد. بدین منظور گاها برای تعیین تخمک گذاری در یک روز مشخص آمپول HCG را تجویز می کند. تقیربا 36 ساعت بعد از تزریق HCG تخمک آزاد می شود و پزشک می تواند عمل IUI را انجام دهد.
  3. شستشوی اسپرم: در روز عمل IUI که زوجین به مرکز مراجعه می کنند، نمونه اسپرم آقا گرفته می شود. سپس نمونه در آزمایشگاه شستشو داده می شود و محیط کشت به آن افزوده می شود تا اسپرم های فعال و با کیفیت جدا گردند تا جهت تزریق به رحم آماده گردند.
  4. تلقیح اسپرم: در نهایت پزشک نمونه اسپرم شستشو داده شده را از طریق کتتر (لوله باریک و بلند) به رحم خانم ترزیق می کند. این عمل غالبا بسیار سریع و بدون درد انجام می شود.
  5. تست بارداری: دو هفته پس از انجام عمل IUI ، خانم می بایست تست بارداری (B HCG) را جهت تعیین وضعیت بارداری انجام دهد.

 

روش IUI در مواردی که تحرک اسپرم کمتر از حد طبیعی باشد، می تواند گزینه مناسبی برای درمان ناباروری باشد. اما در صورتی که تعداد اسپرم خیلی کم و تحرک آن نیز بسیار پایین باشد، می توان روش میکرو اینجکشن یا IVF را جایگزین نمود. به لحاظ اقتصادی نیز روش IUI کم هزینه تر از میکرو و IVF می باشد. همچنین روش IUI برای افرادی که ناباروری بدون توجیه دارند می تواند راه حل مناسبی باشد. از دیگر تفاوت های این تکنیک ها محل ایجاد لقاح است؛ به‌طوری‌که در IUI اسپرم به داخل فضای رحم و لوله‌های رحمی تزریق می‌گردد تا لقاح داخل رحم صورت گیرد، در حالی که در میکرواینجکشن و IVF لقاح در محیط آزمایشگاه انجام می گیرد.

عفونت: طی روش IUI معمولا خطر کمی در ایجاد عفونت وجود دارد.

لکه بینی: در این روش ممکن است قرار دادن کتتر در رحم منجر به خونریزی کم یا لکه بینی در خانم شود که معمولا تاثیری بر بارداری ندارد.

حاملگی چند قلو: داروهای تحریک کننده تخمک گذاری خطر بارداری چند قلویی را ممکن است تا حدی افزایش دهد که خود می تواند منجر به زایمان زودرس یا وزن کم نوزاد هنگام تولد گردد.

پس از تلقیح اسپرم به داخل رحم، نیازی به استراحت مطلق نیست و بیمار مرخص می گردد و  می تواند فعالیت های عادی خود را انجام دهد، تنها باید از انجام فعالیت های سنگین و استرس خودداری نماید. دو هفته پس از عمل خانم باید تست BHCG یا همان تست بارداری را انجام دهد. این تست از آن جهت مورد اهمیت است که افزایش هرمون نام برده یکی از نشانه های اولیه بارداری می باشد.

در صورتی که انجام اقدامات اولیه و مصرف دارو برای باروری فرد تأثیرگذار نباشد، پزشک متخصص زنان و زایمان، زوج را به مراکز و پزشکان درمان نازایی ارجاع می‌دهد. گاهی این مراکز با اعلام درصدهای مختلف میزان موفقیت خود، مراجعین را گمراه می‌کنند.

در میان مراکز درمان ناباروری مختلف، مرکز درمان ناباروری رویا به عنوان اولین مرکز درمان ناباروری در استان قم با بیش از 15 سال سابقه در درمان ناباروری به عنوان قطب درمان ناباروری در ایران و منطقه می‌باشد که با بهره مندی از تجهیزات پیشرفته و پزشکان با تجربه در حال خدمت به مراجعین استان و خارج از استان و کشور می باشد. این مرکز با استفاده از تکنیک های روز دنیا و پزشکان نامی، سعی در کاهش هزینه درمان ناباروری داشته است.

هزینه های درمان ناباروری شامل هزینه آزمایشات، داروها و سایر اقدامات تشخیصی می باشد. با این وجود این هزینه به عواملی نظیر روش مورد استفاده، مقدار داروی مورد نیاز و محل زندگی زوجین نیز وابسته است. از آنجا که هیچ یک از روش های کمک باروری تضمین کننده بارداری نیستند، ممکن است نیاز به تکرار بخشی یا تمام سیکل درمان باشد که در این صورت شانس موفقیت درمان نیز افزایش می یابد. قابل توجه زوجین عزیز می باشد در حال حاضر، اغلب بیمه های درمانی، درمان های ناباروری را پوشش می‌دهند و جهت اطلاع از هزینه های IUI در صورت پوشش بیمه ها می توانید به منوی هزینه خدمات مراجعه فرمایید.